Bejelentkezés


Bejelentkezés e-mail címmel

Elfelejtette a jelszavát? Itt kérhet jelszóemlékeztetőt.

Még nem regisztrált? Regisztráljon most!

Elfelejtette a jelszavát?

Ha Ön regisztrált felhasználónk, de elfelejtette jelszavát, kérjük, adja meg itt e-mail címét hogy jelszóemlékeztetőt küldhessünk.

Bejelentkezéssel kapcsolatos további segítségért kérjük, keresse ügyfélszolgálatunkat!


Vissza az egészség rovathoz Tovább az fogyókúra rovathoz

Túlsúly, elhízás, hogy előzhető meg az ennél is nagyobb baj?

Az elhízás és a túlsúly napjainkban olyan mértékben elterjedt, hogy népegészségügyi jelentősége felér a dohányzáséval. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Szerte a világon több száz millió felnőtt embert érint a túlsúly és az elhízás, ami a legelkeserítőbb a gyermekek körében rohamosan nő ez a szám.

Döbbenetes statisztika látott napvilágot 2017 októberében az Elhízás Világnapján (WOD); miszerint 2025-re a felnőttek 24%-a válhat túlsúlyossá hazánkban. Az eddig elkészült felmérések szerint a 6-9 év közötti gyermekek esetében minden 3. elhízott vagy túlsúlyos, a felnőtt férfiak 63%-a, nők 61%-a normálistól eltérő testsúlyú. Bár a túlsúly önmagában nem számít betegségnek, mégis komoly egészségügyi gond és az elhízás Magyarországon igen is "népbetegségnek" számít.

Fontos tudni, hogy a súlyfelesleg nem csupán esztétikai probléma. Súlyos kockázati tényező számos betegség kialakulásában, azaz a túlsúly következményei lehetnek:

A felsoroltak közül az elhízás legnagyobb veszélyeit a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések jelentik. Ez a két betegségcsoport okolható a magyarországi halálokok közel háromnegyed részéért. A felnőttkori cukorbetegség (2-es típusú) szintén jelentős halálozási arányszámmal hozható összefüggésbe. Jó, ha tudjuk, hogy a megelőzés a legjobb módszer a probléma leküzdésére.

Hogyan is lehetne megelőzni a bajt? Mi lehet a túlsúly egyik oka?

A kulcs a táplálkozásban rejlik!

Talán a következőképpen lehetne leírni az elhízás fogalmát: az elhízás tulajdonképpen azt jelenti, hogy nagyobb a bevitt kalória mennyisége a felhasznált kalóriánál. Ez a veszély azért fordulhat elő, mert megváltoztak az étkezési szokásaink. Egyre többet eszünk, és az elfogyasztott ételek egyre kalóriadúsabbak. Ehhez a két tényezőhöz még társul az életmódunkból fakadó kevés mozgás.

A felsorolt betegségek kialakulásának nagy részét meg lehetne akadályozni és igen, van jó módszer a túlsúly leadására, ez nem más mint a helyes táplálkozással az ideális testsúly megtartásával. Ebben szeretne segíteni a Gastroyal csapata, hogy bárki megőrizhesse egészségét és életerejét. Fogyókúrás étrendjeinket, menüinket és ételeinket úgy készítjük, hogy a megfelelő alapanyagok kiválasztásával és azok tápanyag értékeinek pontos meghatározásával segítsük elő a fogyást.

Elhízás, túlsúly kiszámítása: a tápláltsági állapot meghatározására a legáltalánosabban használt módszer a BMI (body mass index = testömeg index) számolása.

bmi

Számítás: testtömeg (kg)/testmagasság2 (m2) = BMI

WHO szerinti BMI kategóriák a normáltól eltérő testsúlyraIratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön újdonságainkról!