MEDITERRÁN - diétás étrend ISMERTETŐ
Fogyókúra hatást fokozó, narancsbőr ellen, hőterápia!
AKCIÓ!
Mediterrán étrend alapjai
a rendszeres hal fogyasztás (heti 2-3 alkalommal)
olívaolaj használata
minden nap friss vagy párolt zöldségek, gyümölcsök, aszalványok
diófélék, olajos magvak
a növényi eredetű proteinek, azaz hüvelyesek (borsó, bab, lencse,stb.) előnyben
teljes kiőrlésű gabonafélék
ízesítések fűszer és gyógynövények formájában
bőséges folyadék, főként tiszta víz és ch mentes/szegény italok fogyasztása
baromfihús, tojás és tejtermék, azaz joghurt és sajt napi egyszeri fogyasztás
minimális vörös hús fogyasztás
a finomított, feldolgozott élelmiszerek elhagyása
cukros ételek, só fogyasztásának radikális csökkentése
Étkezések
Napi 4 étkezés: reggeli, ebéd, vacsora, snack (tízórai vagy uzsonna) + 1 liter Fehér tea
Reggel és délelőtt: gyümölcsös készítmények (pl.: joghurtos, kocsonyás alapok)
Ebéd és vacsora:
- MEDITERRÁN ÍZVILÁG - görög, spanyol, olasz jellegű ételek
- Hetente legalább 2-3 halétel
- Rengeteg zöldség
- Olívaolaj felhasználása
Snack (tízórai vagy uzsonna): Olajos magvak és aszalt gyümölcsös mix (zsírban oldódó vitaminok, rost)
Ital: Saját gyártású 1 liter Fehér tea, mindösszesen 20 kcal
Igyunk egészségeset!
A Fehér tea, italunkban a fehértea-fű rendkívül magas
antioxidáns tartalommal bír. Az ital valódi citrommal készül. A hozzáadott L-karnitinnek köszönhetően segítheti a zsírok lebontását.
Szervezetünkre gyakorolt hatások
-
Optimalizálhatja a vérzsírértékeket, mert az olívaolaj-, olajosmag- és hal fogyasztásnak köszönhetően az étrend gazdag egyszeresen-, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban
-
Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, mivel a zöldséges, gyümölcsös ételek fokozzák az antioxidánsok, például a béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin és a polifenolok jelenlétét a szervezetben. Ezek az antioxidánsok felelősek a szabadgyökök megkötéséért.
-
Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így jótékonyan hat a szénhidrát-anyagcserére, ez köszönhető a teljes kiőrlésű tésztákban, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben található rostoknak .
- A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott,
feldolgozott élelmiszerekben szegény étrend számos módon segíti az egészségünk megőrzését, többek között csökkenti az ún. oxidatív stressz káros hatásait és csökkenti és gyógyítja a gyulladásos folyamatokat.
- Kutatások szerint a mediterrán étrend szerint étkezőknek
jobbak a kognitív funkciói, kevésbé veszélyezteti őket az Alzheimer-kór és a memóriazavarok, ráadásul a
depressziós tünetek is ritkábban érintik őket.
- Egy másik vizsgálat szerint ez az étrend az
ízületi panaszokkal, mozgásszervi betegségekkel élőkre is jó hatással van: kevesebb fájdalomról és az életminőség javulásáról számoltak be.
*Felhasznált irodalom és tanulmányok melyek a fenti állításokat igazolják
Neked ajánljuk, ha:
- kedveled a mediterrán ízvilágot és a halételeket
- egészséges életmódba beilleszthető táplákozási formát keresel
- kiegyensúlyozott étrend mellett szeretnél fogyni
Figyelünk rád!
- Cukorbetegség, emésztő- és kiválasztó szervrendszert érintő betegség esetén orvos véleményét kell kérni
- Diagnosztizált táplálékallergia és intolerancia esetén saját felelősségre fogyasztható, vagy szintén orvos vagy dietetikus véleményét kell kérni!
- Várandósság és szoptatás ideje alatt konzultálj orvosoddal!
Inspiráld önmagad!
Neked készítettük
Fogyókúra-naplónkat, melyen szép eredményeidet írhatod és követheted nyomon.
Nyomtasd ki és tedd egy hűtőmágnes alá, eredményeid így mindig a kezed ügyében lesznek.
Gondoltad volna a mediterrán táplálkozásról?
... az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította
...ezen táplálkozást folytató népeknél a legmagasabb a várható élettartam (a statisztikai adatok szerint)
..."földtől az asztalig" szemlélet - azaz az UNESCO átfogó leírása; "...mint a növénytermesztés, a betakarítás, a halászat,
az állattenyésztés, a tartósítás, a feldolgozás, az elkészítés és kiemelten az ételek elfogyasztását magába foglaló készségek,
tudás, valamint hagyományok összessége" - jellemzi
...évezredes hagyományai vannak, mediterrán konyhára jellemző ételek eredete az ie. 1000-re nyúlik vissza
...7. éve a MEDITERRÁN DIÉTA VEZETI, aktuális fogyókúrák között felállított RANGSORT (amit egy egészségügyi szakértőkből álló
testület vizsgálatai alapján állítanak fel) Ebben a rangsorolásban, a legjobban értékelt diéta azok számára is, akik szív-egészséges
étrendet, cukorbetegség vagy IR étrendet keresnek, vagy a csontok és ízületek egészségét keresik. forrás: https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet
...1975-ben Ancel Keys amerikai biológus és felesége Margaret Keys vegyész hozták nyilvánosságra először a mediterrán étrend fogalmát, de csak 1990-es évek után lett igazán ismert
... paradoxonon alapuló fogyókúra, mert amíg mediterrán országokban viszonylag sok zsírt fogyasztanak, mégis sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint hasonló arányú zsírfogyasztásnál az USA-ban