elhízás

Túlsúly, elhízás - hogyan előzhető meg az ennél is nagyobb baj?

Az elhízás és a túlsúly napjainkban olyan mértékben elterjedt, hogy népegészségügyi jelentősége felér a dohányzáséval.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Szerte a világon több száz millió felnőtt embert érint a túlsúly és az elhízás, ami a legelkeserítőbb a gyermekek körében rohamosan nő ez a szám.

Döbbenetes statisztika látott napvilágot 2017 októberében az Elhízás Világnapján (WOD); miszerint 2025-re a felnőttek 24%-a válhat túlsúlyossá hazánkban. Az eddig elkészült felmérések szerint a 6-9 év közötti gyermekek esetében minden 3. elhízott vagy túlsúlyos, a felnőtt férfiak 63%-a, nők 61%-a normálistól eltérő testsúlyú. Bár a túlsúly önmagában nem számít betegségnek, mégis komoly egészségügyi gond.

Túlsúly, elhízás - hogyan előzhető meg az ennél is nagyobb baj?
Jó, ha tudjuk, hogy a megelőzés a legjobb módszer a probléma leküzdésére.

Fontos tudni, hogy a súlyfelesleg nem csupán esztétikai probléma. Súlyos kockázati tényező számos betegség kialakulásában, mint például a

  • szív- és keringési rendszer megbetegedései,
  • felnőttkori cukorbetegség,
  • egyes daganatos megbetegedések,
  • máj- és epebetegségek,
  • vénás rendszer betegségei,
  • bőrgyógyászati betegségek,
  • mozgásszervi betegségek.

A felsoroltak közül a legnagyobb veszélyt a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések jelentik. Ez a két betegségcsoport okolható a magyarországi halálokok közel háromnegyed részéért. A felnőttkori cukorbetegség (2-es típusú) szintén jelentős halálozási arányszámmal hozható összefüggésbe. Jó, ha tudjuk, hogy a megelőzés a legjobb módszer a probléma leküzdésére.

Hogyan is lehetne megelőzni a bajt?

A kulcs a táplálkozásban rejlik!

Az elhízás tulajdonképpen azt jelenti, hogy nagyobb a bevitt kalória mennyisége a felhasznált kalóriánál. Ez a veszély azért fordulhat elő, mert megváltoztak az étkezési szokásaink. Egyre többet eszünk, és az elfogyasztott ételek egyre kalóriadúsabbak. Ehhez a két tényezőhöz még társul az életmódunkból fakadó kevés mozgás.

A felsorolt betegségek kialakulásának nagy részét meg lehetne akadályozni a helyes táplálkozással és az ideális testsúly megtartásával. Ebben szeretne segíteni a Gastroyal csapata, hogy bárki megőrizhesse egészségét és életerejét. Fogyókúrás étrendjeinket, menüinket és ételeinket úgy készítjük, hogy a megfelelő alapanyagok kiválasztásával és azok tápanyag értékeinek pontos meghatározásával segítsük elő a fogyást.

Elhízás, túlsúly: a tápláltsági állapot meghatározására a legáltalánosabban használt módszer a BMI (body mass index = testtömeg-index) számolása.

Számítás: testtömeg (kg)/testmagasság2 (m2) = BMI

WHO szerinti BMI kategóriák a normáltól eltérő testsúlyra:

  • 18,5 kg/m2 alatt: sovány
  • 18,5-24,9 kg/m2: normál
  • 25-29,9 kg/m2: túlsúly
  • 30-34,9 kg/m2: elhízás
  • 35 kg/m2 fölött: súlyos elhízás