zsírégető magazin

Az arc sminkelése: szemöldök, szempilla és száj

A Zsírégető Magazin archívumából. A Zsírégető Magazin a Gastroyal 2010-2011 között megjelenő kiadványa volt, amelyben szakértőink nyújtottak segítséget az egészséges életmód megvalósításához, számos szakterületet felölelve írásaikkal.

A Gastroyal Magazinban és a Gastroyal oldalain megjelenő tartalmak szakmai felügyeletét

Wollák Zsuzsanna
Wollák Zsuzsanna
vezető dietetikus

látja el.

1992-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetem Dietetika Szakán diplomát. 2002 óta tölti be a Gastroyal csoport vezető dietetikusi pozícióját, mellette a Fővárosi Önkormányzat Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Dietetikai Osztályának vezetője, a Magyar Diabetes Társaság tagja.

Teljes profil megtekintése

Vannak kivételek az életben, amikor a méret tényleg lényeges: a szemöldökünk, a szempillánk és az ajkaink méretén saját kezűleg is lehet változtatni, nem ördöngösség, csak óvatosan kell csinálni. Rengeteget spórolhatunk vele!

Az arcunk a legszembetűnőbb, kirakat-testrészünk, amelynek minden részlete külön-külön fontos az ápolás szempontjából, hogy aztán az összkép tökéletesen harmonikus legyen.

A szemöldök nagyon komoly előtanulmányokat türelmet igényel. Mindenekelőtt egy nem torzító, jó minőségű és bárhová felakasztható vagy letámasztható, nagyítós tükörbe érdemes befektetni. A következő fontos beruházás egy minőségi szemöldökcsipesz, amely akár egy életen át is kiszolgálhat, ha jól választasz. Kapható többféle változatan: van a klasszikus ferde szélű, amit kifejezetten a szemöldök szálainak legideálisabb szögben való megfogására, kihúzására fejlesztettek ki. A másik is klasszikus: olyan a fogója, mint az ollónak, illetve a szempilla göndörítőnek, csak éppen egyenes végű, kissé befelé hajló csíptetőrészben végződnek. Azt válaszd, amelyik jobban kézre áll. Már most szólunk, hogy illik rendszeresen fertőtleníteni, és tilos bárkinek kölcsönadni!

Az arc sminkelése: szemöldök, szempilla és száj<
Az arc sminkelése: szemöldök, szempilla és száj

Ha ez a két készség már megvan, jöhet egy jól megvilágított, lehetőleg természetes nappali fényben fürdő hely a lakásban. Fő, hogy minden szálat jól láss, de úgy, hogy a tükörben folyamatosan szemügyre vehesd az egész arcodat. Szemöldökszedésre csakis úgy szánd rá magad, hogy közben végig ellenőrizni tudd az összhatást, lásd a teljes arcformádat! Egy rosszul kiszedett szemöldök a tekintetedet és az egész arcképedet megváltoztathatja, és esélyes az is, hogy a többi testszőrzeteddel ellentétben egy tévesen kitépett stratégiai fontosságú szál helyén lyuk marad, nem nő vissza egyhamar.

Soha ne abból indulj ki, hogy mennyire tetszik a barátnőd szemöldökfazonja, mert valószínűleg a te arcformád teljesen más, és előfordulhat, hogy egy vadidegen néz vissza rád a tükrödből, ha utánozni próbálod, a saját adottságaid figyelembe vétele nélkül.

Mostanság nem divat a pengevékony csíkra szedett szemöldök, inkább a természeteshez közelíts, amivel születtél, maximum egy leheletnyit ívelhetsz, vékonyíthatsz rajta.

Kezdéshez készíts a kezed ügyébe egy szemöldökkefét (tudod, ez olyan kis fogkefe szerű tünemény, mint anyáink korában volt a kefés szempillafesték). Nedvesítsd be, és fésüld ki a kusza szálakat a halántékod irányába. Mindig csakis alulról szabad kiszedni a szálakat, felülről soha ne próbáld meg, mert még a természetes ívét is megszüntetheted egy óvatlan mozdulattal, és összenyomod vele optikailag a szemed formáját. Divat a hangsúlyos, aránylag sötét, dús szemöldök, amit jó minőségű szemöldökceruzával segíthetsz. Olyat vegyél, ami nem kenődik, pláne, ha nem vagy hozzászokva, mert egy meggondolatlan arcsimítás a kezeddel, és csíkos leszel, mint a fiatal zebra. Szőkéknek nem ajánljuk.

Szempillák esetében is a nagy és sűrű a divat, amihez nagy segítség a szempillagöndörítő. Ne félj, nem bonyolult használni, de azért óvatosan bánj vele. Nem töri a pillákat, csak felfelé megemeli, azaz kinyitja a tekintetedet. Spirál vásárlásakor ne sajnáld a pénzt, hiszen a szemed drága kincs, ne szégyenítsd meg rossz minőségű kencével. Először a pillák hegyén húzd bentről kifelé a kefét (és soha ne keresztbe, mert összecsomósítja a szálakat), és ha megszárad, akkor menj át rajta ismét, de már a tövektől. Sokkal hosszabb és dúsabb lesz a hatás! Harminc fölött tilos a fekete spirál, mert keményíti a tekintetet csúnyábban kifejezve öregít. Az alsó pillasoron elég egyszer áthúzni a színt, nem kell csomókban csüngenie rajtuk a festéknek. Jó tanács: a spirál kefés felét ne tunkold hosszasan a festéktartó részbe, mert a keletkező légellenállás lenyomja a festéket a tubuska aljára, és azt hiszed, átvertek a boltban, és már üres. Onnan pedig aztán ki nem imádkozod semmivel, mehet a szemétbe. Mint minden kozmetikumra, a spirálra még inkább érvényes, hogy egyetlen húzás erejéig se add kölcsön, még a legjobb barátnődnek se! A szemfertőzések melegágya ez a kis gesztus! Ha bármilyen szemproblémád van pl. kötőhártya gyulladás, vagy más fertőzés, ami nyáron gyakori és ha gyorsan mégy orvoshoz, órák alatt is rendbe jöhet az ott felírt cseppekkel tilos a szemfestés, és a rossz hír, hogy fertőzött szemre használt spirál utolsó útja szintén a kuka, ha nem akarod saját magadtól visszakapni a bajt.

És végül a száj, ahol szintén fontos a méret: a dús, puha, buja ajkak házilag is előállíthatók, nem kell hozzá plasztikai sebész tűje. Alaposan, de azért gyengéden radírozd le az ajkaidat! Ajakradír is kapható, de egy kiskanálnyi olívaolajos tengeri só vagy egy csepp vízzel épp csak megnedvesített barna nádcukor tökéletesen megfelel a célra. Így sima, puha felületet kapsz, amit festeni is sokkal szebben lehet. Szánj rá néhány percet, és próbáld ki, mennyivel szebben és tartósabban lehet szájat festeni rúzsecsettel, mint simán a rúzzsal körbekenve. Először kenj egy leheletnyi alapozót a Csíz szóval széthúzott ajkaidra, majd finoman púderezd le, és harapj rá egy papír zsebkendőre, hogy felitasd a felesleget. Ez után a rúzsecsettel húzd meg a felső kontúrt, de szájzugból közép felé és ne fordítva! Sokkal szebb ívet rajzolhatsz így. Ha kész, töltsd ki a legapróbb barázdát is gondosan a rúzzsal, és ismét jöhet a zsebkendőre cuppantás. Egy csepp szájfény, (főleg, ha nem ragadós fajta), de nem muszáj, mert divat a matt hatás és kész a mű. Ha ügyes vagy, egy vadonatúj (de nem idegen!) bombázó néz vissza rád a tükörből!

Jelen írásunk a Gastroyal Zsírégető Magazinjának archívumából származik és több mint 12 hónapja nem frissült. Ezért tartalmazhat olyan adatokat és információkat, amelyek már nem érvényesek és nem feltétlenül tükrözi a Gastroyal jelenlegi szakmai álláspontját.